Confirmare: DNA verifica ilegalitati in care ar fi implicati Liviu Dragnea, Elena Udrea si Ioan Niculae

Cercetările se fac într-un dosar disjuns din cel al Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT.

Surse judiciare au confirmat la EuropaFM că anchetatorii au disjuns dosarul în care e cercetată Alina Bica.

Cu alte cuvinte, DNA verifică mai multe alte presupuse ilegalități. Printre persoanele care apar în noile dosare se află vicepremierul Liviu Dragnea, președinta PMP, Elena Udrea, și omul de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit surselor, Ioan Niculae ar fi încercat să scape de un dosar în care e acuzat de subminarea economiei naționale.

Suspiciunea procurorilor e că omul de afaceri ar fi fost dispus să-i dea 3 milioane și jumătate de euro mită Alinei Bica. În schimbul banilor, dosarul ar fi urmat să fie amînat pînă cînd intervenea prescrierea faptelor incriminate.

Intermediar ar fi fost vicepremierul Dragnea însuși, care i-ar fi promis Alinei Bica și că o va sprijini să ajungă procuror general. Întrebat despre posibila anchetă, fruntașul PSD a spus că nu a avut nici o legătură cu Alina Bica.

Familia Cocoș

În dosar apar și numele Elenei Udrea și al lui Dorin Cocoș, fostul său soț. Familia Cocoș ar fi vîndut Alinei Bica, prin interpuși, un teren de peste 4 mii de metri pătrați din Snagov.

El ar fi reprezentat răsplata pentru sprijinul dat de Alina Bica în obținerea unei despăbubiri supraevaluate.

Și omul de afaceri Ovidiu Tender, cercetat pentru evaziune fiscală de zeci de milioane de euro, i-ar fi promis fostei șefe a DIICOT sume consistente ca să scape de acuzații.

Judecată

Între timp, Direcția Anticorupție a trimis-o în judecată pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT – Procuratura Anti-Mafia.

În calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei într-o comisie a Autorității de Restituire a Proprietăților, Alina Bica e acuzată că a aprobat o despăgubire omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

În afara Alinei Bica, arestată deja preventiv în dosarul retrocedărilor, au mai fost trimise în judecată alte șapte persoane. Printre ele: Crinuţa Dumitrean, fosta preşedintă a Autorității de Restituire, și deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP.

Toţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Evaluatorul Emil Nuțiu și omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzați de complicitate.

Terenul de 13 hectare care face subiectul dosarului fusese supraevaluat cu peste 260 de milioane de lei.

DNA spune că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor știau că valoarea terenului pentru care Gheorghe Stelian a primit despăgubirile nu era cea reală.