Conferinţa de Securitate de la Munchen: Netanyahu ameninţă Iranul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul, prezentând un fragment dintr-o dronă care ar fi provenit din Siria, doborâtă săptămâna trecută deasupra teritoriului israelian.

“Iranul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa lumii”,  a declarat premierul Israelului, adăugând că ţara sa va lua măsuri împotriva regimului de la Teheran, potrivit BBC News Online.

Într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Netanyahu a comparat acordul nuclear cu Iranul semnat în 2015 cu Acordul de la Munchen din 1938 semnat de Germania nazistă. Premierul israelian l-a criticat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, şi i-a arătat fragmente ale unei drone iraniene distrusă de Armata israeliană în spaţiul aerian al Israelului.

” Uitaţi un capăt de dronă iraniană! Îl recunoaşteţi? Ar trebui, pentru că este a voastră. Nu testaţi determinarea Israelului!”, l-a avertizat Netanyahu pe şeful diplomaţiei iraniene. ”Vom acţiona, dacă va fi necesar, nu numai împotriva aliaţilor Iranului, ci şi împotriva Iranului însuşi”, a ameninţat premierul israelian.  Conform France Presse, Netanyahu a lansat de asemenea un atac personal la adresa lui Zarif, acuzându-l că “minte cu elocvenţă”.

În replică, într-o declaraţie de presă susţinută tot la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Javad Zarif a calificat drept un “circ caricatural” declaraţia lui Netanyahu, “care nu merită nici măcar onoarea unui răspuns”.

Israelul susţine că a doborât drona deasupra teritoriului său. Forţele aeriene israeliene au distrus baza din Siria de unde ar fi fost lansată drona. Un avion F-16 israelian a fost doborât în cursul operaţiunii, o premieră după 1982. Au urmat raiduri împotriva unor presupuse ţinte siriene şi iraniene în Siria.

Această primă confruntare declarată între Israel şi Iran în Siria atrage temerea privind escaladarea conflictului, chiar dacă până acum cele două ţări par să îşi dorească evitarea unui război deschis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS