Confidenţialitate

Conducerea Bisericii Ortodoxe i-a refuzat arhiepiscopului Tomisului cererea prin care acesta voia să devină mitropolit

Din răspunsul oficial obținut de publicația G4media reiese că Preafericitul Daniel a respins cererea de avansare în ierarhia internă pe motiv că arhiepiscopul a avut o atitudine provocatoare și de răzvrătire. În plus, ar fi doar o ambiție personală a Preasfinţitului Teodosie.

Arhiepiscopul Teodosie ceruse ridicarea în grad de mitropolit printr-o adresă în luna februarie. Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a refuzat solicitarea, spunând că nu este suficient argumentată, acuzându-l pe arhiepiscop că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite.

În plus, unele inițiative al Arhiepiscopiei Tomisului din perioada pandemiei ”au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Amintim, Teodosie s-a remarcat constant de la începutul pandemiei prin sfidarea regulilor impuse de autorități, dar și a celor interne ale BOR. Astfel, el a organizat o slujbă de Înviere cu repetiție în 2020, când adunările erau interzise, a refuzat să utilizeze lingurița de unică folosință pentru împărtășanie și a avut un discurs virulent anti-vaccin și împotriva regulilor de protecție sanitară.

Patriarhul Daniel mai evidențiază problemele de la școala doctorală păstorită de Arhiepiscopia Tomisului: teze plagiate, profesori care nu au legătură cu disciplina, deficiențe de redactare a textului.

În plus, documentul arată că Arhiepiscopia Tomisului are ”probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională”.

Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei, către Patriarhie, fiind dată ca exemplu datoria față de Tipografia Cărților Bisericești.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea