Condamnări în Brazilia pentru ”promovarea terorismului” înaintea JO de la Rio

Opt brazilieni au primit pedepse de până la 15 ani de închisoare. Aceștia au fost găsiți vinovați de ”promovarea unor acţiuni teroriste” ale grupării jihadiste Statul Islamic şi pentru că au avut în vedere atacuri în timpul Jocurilor Olimpice din 2016, scrie AFP.

Este vorba despre primele condamnări în cadrul noii legi împotriva terorismului promulgate în martie 2016 de către preşedinta de la acea vreme, Dilma Rousseff, în vederea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro .

Pedepsele pronunţate sunt cuprinse între cinci şi 15 ani de închisoare cu executarea, a anunţat trubunalul de la Curitiba, unde a fost judecat procesul. Condamnaţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 33 de ani, pot să facă apel.

Cei 8 se află în închisoare din iulie, după descinderi ale poliţiei în cadrul ”Operaţiunii Hashtag”, al cărei obiectiv era să garanteze securitatea JO de la Rio.

Promovarea ”unor acţiuni teroriste” avea loc prin reţele de socializare, pe care aceste persoane împărtăşeau conţinuturi jihadiste şi comunicau între ele prin grupuri închise, de la 17 martie şi până la 21 iulie 2016.

Aceste persoane ”exaltau şi sărbătoreau acte teroriste deja comise în întreaga lume, publicând videoclipuri şi fotografii cu execuţii publice comise de Statul Islamic şi instrucţiuni în vederea jurării credinţei faţă de liderul grupării”, a precizat judecătorul care i-a condamnat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS