Confidenţialitate

Concursul pentru admiterea în școlile de subofițeri s-ar putea simplifica

Ministerul de Interne organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie  în școlile de agenți și subofițeri.

Condițiile ar putea fi mai ușoare. Ministrul Carmen Dan vrea să renunțe și la limita de înălțime.

Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri: 1600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră.

Pentru examenul din ianuarie 2018, ar putea fi eliminat baremul de înălțime, iar proba sportivă va fi schimbată cu un traseu alternativ, din cauza condițiilor meteo specifice sezonului rece. Ministerul Afacerilor Interne consideră că probe precum alergare de rezistență, viteză și aruncarea mingii medicinale ar putea pune în pericol sănătatea candidaților.

Baremul de înălțime a fost întotdeauna un criteriu de departajare a candidaților.

Însă eliminarea sa vine acum ca o consecință a schimbării probelor. Parcurgerea unui traseu practic aplicativ contribuie la testarea a 4 calități motrice de bază: viteză, rezistență, îndemânare și forță, dar și la verificarea rapidității reacției candidatului. Fiecare concurent va trebui să parcurgă traseul cu 11 elemente în cel mult 2 minute și 25 secunde.

La Școala de Subofițeri de Pompieri  din Boldesti traseul e diferit de cel pentru școlile de jandarmi și de poliție; are 10 elemente, pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut și cinci secunde.

Toate aceste schimbări sunt cuprinse într-un ordin de ministru aflat în dezbatere publică.