Confidenţialitate

Ministrul Alexandru Rafila cere Caselor de Asigurări de Sănătate să controleze modul în care sunt emise concediile medicale: „Ideea e să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși” | AUDIO

Casele de Asigurări de Sănătate trebuie să controleze modul în care sunt emise concediile medicale, spune ministrul Alexandru Rafila, după ce CNAS a dat publicității un top al medicilor care eliberează astfel de prescripții. Clasamentul este condus de un medic din Cluj ce a emis aproape 100.000 de zile de concediu medical pacienților săi, urmat de alți medici din Olt și Teleorman care au emis fiecare peste 30.000 de zile de concediu medical în 2023.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sper că odată cu noua conducere a Casei să existe controale serioase”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Casa de Sănătate are în atribuții toate Casele Județene, controlul prescipției concediilor medicale. Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control a celor care prescriu multe concedii medicale. Poate unii au justificate, la alții sunt mai puțin justificate. Sper că odată cu noua conducere a Casei să existe controale serioase, pentru că în trecut, numărul acestor controale a fost foarte mic. Și vă dau un exemplu. Sunt 43 de Case de Asigurări de Sănătate și într-un an de zile au făcut 50 de controale. Deci au controlat 50 de prescriptori. Deci, aici nu este ideea publicării de topuri. Ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși”, a declarat ministrul Sănătății.

Reamintim, de la 1 ianuarie a fost introdus un impozit de 10 procente pentru concediile medicale, fiind afectați inclusiv bolnavii cu cancer, cei cu boli cronice sau femeile însărcinate.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: Ministrul Sănătății, de ziua mondială a luptei împotriva obezității: Obezitatea nu poate fi combătută cu un medicament minune. Este o boală multifactorială | AUDIO