Comunitatea Declic a depus o petiție cu 17.000 de semnături pentru desființarea Secției speciale pentru magistrați

Reprezentanții Comunității Declic au depus, miercuri, la Ministerul Justiției, petiția ”Desființați Secția Specială”, împreună cu cele peste 17.000 de semnături de susținere. De asemenea, simbolic, Declic i-a adus ministrului Ana Birchall un mandat de 30 de zile, timp oferit de cetățeni să găsească o soluție pentru desființarea secției.

”Această secție e clar un instrument de control politic asupra magistraților. De aceea, trebuie desființată urgent. Vrem că magistrații care încalcă legea să fie cercetați de procurori independenți, de un parchet necompromis, asupra căruia nu planează suspiciuni de nicio natură”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

În urma petiției, reprezentanții ministerului Justiției au comunicat că la nivelul instituției a fost organizat un grup de lucru, pentru rezolvarea solicitărilor GRECO și au invitat Comunitatea Declic să participe.

”E cunoscut faptul că politicienii, când vor să tragă de timp, înființează un grup de lucru. Considerăm că acest grup de lucru înființat la ministerul Justiției poate fi o formă de a tergiversa oferirea unei soluții în legătură cu Secția Specială, Vom urmări cu atenție activitatea grupului de lucru”, a spus Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

”Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să desființați URGENT Secția Specială pentru anchetarea magistraților, “o anomalie a sistemului judiciar”, așa cum a fost numită de experții GRECO.

Această secție este un atac la independența Justiției. Procurorii SS (Secția Specială pentru anchetarea magistraților) nu s-au remarcat prin anchete împotriva procurorilor și judecătorilor care au încălcat legea. În schimb, au închis dosare importante de corupție și au deschis alte dosare penale împotriva magistraților care anchetau politicieni.

Susținem poziția GRECO care consideră că SS pune în pericol independența Justiției. Prin urmare, este necesară desființarea acestei secții de către Guvern și revenirea la o justiție imparțială”, se arată în introducerea petiției online, intitulate ”Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați!”.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție
este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, a cărei operaționalizare a avut loc la data de 23 octombrie 2018.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS