Confidenţialitate

Compozitorul Burt Bacharach a murit la 94 de ani. „Magic Moments”, a lui Perry Como, una dintre melodiile din portofoliul său

Burt Bacharach, compozitorul și interpretul care a transformat muzica ușoară în artă, a murit la vârsta de 94 de ani. Un reprezentant al lui Bacharach a confirmat pentru Washington Post că acesta a murit acasă, în Los Angeles, din cauze naturale, scrie The Guardian. În total, a înregistrat 73 de hituri în Top 40 în SUA și 52 în Marea Britanie.

Viața lui Burt Bacharach

Născut în Kansas City, Missouri, în 1928 și crescut la New York, Bacharach se strecura în cluburile de jazz, fiind minor, pentru a asculta artiști precum Count Basie și Dizzy Gillespie, în timp ce se cufunda în operele unor compozitori precum Stravinsky și Ravel.

A urmat o formare clasică la școli din Montreal, New York și California și, după o perioadă în armata americană, a devenit pianist însoțitor pentru muzicieni, printre care Vic Damone, frații Ames și prima sa soție, Paula Stewart.

De asemenea, a lucrat ca aranjor și dirijor pentru Marlene Dietrich atunci când aceasta a efectuat un turneu în Europa la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60.

A devenit cunoscut pentru colaborarea cu Hal David. Primele lor cântece: The Story of My Life și Magic Moments

În 1957, l-a întâlnit pe scriitorul de versuri Hal David la Brill Building, un club pop din New York. Au obținut succese consecutive în Marea Britanie cu două dintre primele lor cântece, The Story of My Life de Marty Robbins (Michael Holliday în versiunea britanică de succes) și Magic Moments de Perry Como.

Pe lângă versurile variate, ale lui David, Bacharach a creat armonizări vocale apropiate, secțiuni de coarde, pian de jazz și detalii distinctive, cum ar fi percuția sclipitoare și melodiile fluierate.

Pregătirea clasică a lui Bacharach l-a ajutat, de asemenea, să utilizeze stiluri temporale neobișnuite și pline de caracter.

Împreună, el și David au creat un șir de clasici din toate timpurile: I Say a Little Prayer, cântată de Aretha Franklin, What’s New Pussycat? de Tom Jones, The Look of Love de Dusty Springfield, Make It Easy on Yourself de Walker Brothers și multe altele.

Raindrops Keep Falling on My Head, interpretată de BJ Thomas și prezentată în filmul Butch Cassidy and the Sundance Kid, a câștigat un Grammy și un Oscar în 1969, iar muzica lui Bacharach pentru film a câștigat Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Grammy 2023: Beyonce a devenit artistul cu cele mai multe premii din istoria galei, dar nu a obținut și trofeul pentru „Albumul anului” | VIDEO