Confidenţialitate

Comportamentul angajaților statului poate amplifica traumele adolescentelor abuzate | AUDIO

Jurnalista Diana Oncioiu de la pratforma media delazero.ro, care documentează de mai mulți ani abuzurile suferite de adolescente, spune că odată ce devin subiect de anchete penale, traumele acestor fete sunt amplificate de felul în care se comportă angajații statului cu ele, în timpul cercetărilor.

“Și modul în care sunt audiate este de multe ori un abuz. Mai ales când ai victime minore, trebuie să fie un anumit tipar după care audiezi victima, cu psiholog în camere speciale, cu asistent social lângă.

Nu o pui față în față cu agresorul. Aceste lucruri nu sunt respectate, nu avem expertize psihologice. Sunt situații în care judecătorii pot decide consimțământul chiar dacă fetele au 11-12 ani. Cum decizi consimțământul?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diana Oncioiu mai spune că la nivelul sistemului judiciar, nu există o practică unitară și logică în ceea ce privește aplicarea legilor penale.

Pe de o parte, Codul Penal prevede că un copil nu poate răspunde penal până la 14 ani, dar pe de altă parte, sunt procurori și judecători care cred că un adult poate fi absolvit de răspundere dacă a făcut sex cu un copil care a acceptat așa ceva.

“Avem o problemă – nu avem o practică unitară pentru modul în care gestionăm cazurile. Nu primează legea protecției copilului cum ar trebui. Problema practicii unitare a fost semnalată inclusiv de CEDO. Statul român spune că poate stabili dacă la 11 ani e consimțământ sau nu. Nu există, nu e chiar așa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.