Confidenţialitate

Companiile publice ar trebui să fie conduse precum corporațiile, regula de care depinde obținerea următorilor bani din PNRR. Senatorii cer Guvernului să prezinte CE câteva excepții pentru unele instituții | AUDIO

Companiile publice ar trebui să fie conduse precum corporațiile, cu reguli ca în mediul privat. Adică șefii să nu mai fie numiți pe criterii politice și să facă profit. O misiune aproape imposibilă într-o țară în care clientela politică este la vârful celor mai multe companii de stat. Dar de aplicarea acestor reguli depinde obținerea următoarelor tranșe de fonduri europene, obiective trecute în Planul Național de Redresare. La dezbaterile privind Codul Silvic din Senat, parlamentarii i-au ridicat următoarea problemă ministrului Mircea Fechet: unele structuri, precum Administrația Națională METEO și Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, sunt companii de interes public, iar situația lor trebuie lămurită.

„Pădurea, cum am spus și data trecută, nu e corporație și este atât de simplu încât sunt convins că va înțelege Comisia”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cazul Romsilva, ca și în alte cazuri de regii, care nu sunt orientate spre profit putem gândi un sistem care să asigure transparența, dar nu să orienteze toată activitatea spre profit pentru că nu este cazul. De dragul transparenței, am inclusiv absolut tot în 109, pentru că a fost prea greu să facem la momentul respectiv o diferențiere clară între ce se pliază pe 109 – unde sunt societăți care sunt chiar orientate spre profit – și regii. Acest lucru trebuie corectat, aveam atât timp să-l corectăm pentru că pădurea, cum am spus și data trecută, nu e corporație și este atât de simplu încât sunt convins că va înțelege Comisia”, a explicat un senator.

Prin aplicarea ordonanței 109 se introduce așa-numita „guvernanță corporativă”, care ar trebui să ajute companiile de stat să treacă de la pierderi uriașe, la profit.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre situația ANM și a Romsilva: „Nu punem în pericol cererea de plată 3 nici pentru Rasirom, nici pentru Romtehnica, nici pentru RNP Romsilva, nici pentru ANM, la fel cum nu punem nici pentru RA PPS”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vă mărturisesc că am avut discuții în cadrul Guvernului României cu cele două regii pe care le am la Minister la solicitarea sindicatelor, la solicitarea conducerii acelor regii: Regia Națională de Meteorologie – ANM-ul și Regia Națională Romsilva. Și din discuțiile pe care le-am avut la nivelul Guvernului, răspunsul chiar acesta a fost: nu punem în pericol cererea de plată 3 nici pentru Rasirom, nici pentru Romtehnica, nici pentru RNP Romsilva, nici pentru ANM, la fel cum nu punem nici pentru RA PPS”, a spus ministrul Mediului.

Senatorii au propus Guvernului ca, în discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, să fie acceptate unele excepții pentru câteva structuri de stat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și să găsim acea formă suficient de transparentă care să îndeplinească dorința Comisiei de a avea o supraveghere reală asupra întreprinderilor publice, pentru că în 109 noi discutăm doar de întreprinderi publice – acesta este singurul criteriu și profit. Nu discutăm despre alte obiective și așa să reglăm această problemă, pentru că ne învârtim în cerc. Domnul ministru este condiționat de pierderea banilor din PNRR”, spune un senator.

Vă amintesc, Guvernul a înființat o mega-agenție care ar urma să supravegheze toate companiile de stat cu o conducere recent numită, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ziua Pământului, sărbătorită astăzi în aproape 200 de țări. Cum este marcată această zi | AUDIO