Confidenţialitate

Compania Reckitt Benckiser, după declarațiile lui Trump: Nu ingerați și nu vă injectați dezinfectant în corp!

Un gigant al produselor de igienă și curățenie lansează un avertisment în urma controversatelor declarații făcute de președintele SUA, relatează BBC.

Donald Trump a sugerat, joi, că dezinfectanții ar putea fi folosiți în tratarea infecției cu noul coronavirus. Un gest care a scandalizat comunitatea medicală și a generat o adevărată furtună de critici în mediul online.

Într-un comunicat, Beckitt Benckiser le cere clienților care îi folosesc produsele ca, “sub nici o formă”, să nu le ingereze sau să și le injecteze în corp.

“Produsele noastre dezinfectante și de igienă trebuie utilizate numai așa cum este prevăzut și în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Vă rugăm să citiți eticheta și informațiile de siguranță”, a adăugat compania.

Chiar și expunerea externă poate fi periculoasă pentru piele, ochi și sistemul respirator.

Vineri, Donald Trump a susținut că declarațiile sale au fost unele “sarcastice”, deși în timpul respectivei conferințe a avut un ton cât se poate de serios.

Președintele a invocat, totodată, iradierea cu lumină UV, o idee respinsă, totuși, de un medic prezent la conferința de presă de la Casa Albă.

Anterior, un oficial al Casei Albe prezentase rezultate ale unei cercetări a guvernului care sugera că SARS-CoV-2 pare să slăbească dacă este expus la soare și la căldură. În plus, dezinfectantul și alcoolul izopropilic ar putea ucide virusul în salivă.

Deși a admis că rezultatele trebuie tratate cu precauție, Donald Trump a transmis că se impun cercetări suplimentare.

Un jurnalist prezent la conferința de presă i-a atras atenția președintelui că națiunea americană are nevoie de informații verificate, nu de sugestii periculoase.

Donald Trump l-a acuzat, în schimb, că face parte din ceea ce el numește “presa fake news”.

Dr. Vin Gupta a declarat pentru NBC că „noțiunea de a injecta sau ingera orice tip de produs de curățenie este iresponsabilă și periculoasă”. „Este o metodă obișnuită pe care oamenii o folosesc atunci când vor să se sinucidă”, a adăugat medicul.

“Ca medic, nu pot recomanda injectarea dezinfectantului în organism sau utilizarea radiațiilor UV pentru a trata COVID-19”, a completat Kashif Mahmood, medic din Charleston, Virginia de Vest.

John Balmes, specialist al Zuckerberg San Francisco General Hospital, a avertizat într-o reacție pentru Bloomberg că inclusiv inhalarea vaporilor de dezinfectant poate provoca probleme de sănătate grave.