Confidenţialitate

Compania care a fabricat clopotele Big Ben și Liberty Bell se închide

Cea mai veche turnătorie de clopote din lume și cea mai veche firmă producătoare din Marea Britanie, care a fabricat Big Ben și Liberty Bell, din Statele Unite, se închide după 500 de ani, în ciuda încercărilor de a menține afacerea pe linia de plutire, relatează The Telegraph.

The Whitechapel Bell Foundry din Londra a fost unul din cel mai importanți producători de clopote făcute la comandă, dar afacerea de familie se va închide din cauza „realităților care se schimbă” în afacerile de nișă, potrivit proprietarului Alan Hughes.

Listată în Cartea Recordurilor Guiness drept cea mai veche firmă producătoare din Marea Britanie, compania a fost înființată în 1570, în timpul domniei Elizabetei I.

Afacerea de familie își va închide ușile în mai, în ciuda succesului înregistrat datorită serialului Downton Abbey. Comenzile pentru clopoțele de masă folosite, în mod tradițional, pentru a suna pentru ceai, au crescut din partea fanilor americani, în urma difuzării serialului.

Topitoria s-a adaptat vremii, creând clopote tradiționale pentru uși, populare printre cei care restaurează proprietăți victoriene. În ciuda diversificării produselor, a fabricării clopoțelelor de uși și a magazinului online, proprietarii au decis să închidă magazinul.

„Suntem o piață mică. Nu se mai construiesc multe biserici, dar oamenilor încă le place sunetul clopotelor și asta ne-a menținut activitatea”, a explicat Alan Hughes.

Forma de turnare pentru Big Ben încă mai atârnă pe peretele topitoriei, acesta fiind cel mai mare clopot realizat de firmă, în 1858, care cântărește 13 tone și jumătate.

În urma tragediei din 11 septembrie, firma a fost prima alegere pentru crearea unui clopot ca semn al tragediei, cadou al Londrei pentru New York.