Confidenţialitate

Comitetul Internaţional Auschwitz reacționează după vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Casa memorială „Elie Wiesel” din Sighetul Marmaţiei a fost vandalizată, pe zidurile exterioare ale imobilului fiind scrise mesaje cu caracter antisemit şi insultător.

”Harta Europei se umple îngrozitor de repede cu noi locuri şi semne ale urii”, transmite Christoph Heubner, vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Auschwitz, citat de Agerpres.

”Elie Wiesel a luptat toată viaţa pentru memoria, demnitatea umană şi combaterea antisemitismului prin educaţie. (…) Graffiti-urile găsite pe pereţii Casei Memoriale Elie Wiesel arată că această educaţie trebuie consolidată în România”, a mai transmis vicepreşedintele Comitetului Internaţional Auschwitz.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” apreciază că ”actul grotesc nu este un atac doar la memoria lui Elie Wiesel, ci a tuturor victimelor Holocaustului”.

Ambasada Statului Israel la Bucureşti şi-a exprimat consternarea cu privire la “gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei”.

“Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent şi are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în faţa justiţiei pentru a fi pedepsiţi. Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autorităţile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite şi, pe această cale, doreşte să le mulţumească pentru reacţia promptă”, se menţionează într-un comunicat al Ambasadei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, este în desfăşurare o anchetă a poliţiştilor şi se fac cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti care au deja un cerc de suspecţi.

Cine a fost Elie Wiesel

Elie (Eliezer) Wiesel (1928-2016) a fost evreu-american de origine român, supraviețuitor al Holocaustului, scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist și un activist în drepturile omului. Dintre cele 57 de cărți pe care le-a scris, ”Noaptea” este cea mai cunoscută. Cartea este bazată pe experiența și trăirile sale ca prizonier la Auschwitz, Buna și lagărele de concentrare de la Buchenwald, practic regăsind în paginile volumului o descriere autobiografică despre viața de acolo. Elie Wiesel a fost și președintele Consiliului Consultativ al ziarului Algemeiner Journal.

În anul 1986, Elie (Eliezer) Wiesel a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de către Comitetul norvegian Nobel „mesager pentru omenire”. Acest lucru datorită faptului că, prin lupta sa pentru a se împăca cu „experiența personală de umilire totală și de dispreț total față de umanitate afișate în lagărele de concentrare ale lui Hitler”, precum și prin nenumăratele „lucrări practice în cauza păcii”, Wiesel a transmis un mesaj puternic „de pace, ispășire și demnitate umană” omenirii. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei de Artă și Literatură din România.

Casa Memorială “Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei

Casa în care s-a născut Elie Wiesel este situată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu în municipiul Sighetul Marmaţiei.

Este specifică burgurilor transilvane şi central europene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea atât prin arhitectură în general, cât şi amenajarea interioară. Această construcţie aparţinea cartierului evreiesc din oraş.

După transferul casei în administrarea Muzeului Maramureşului din Sighetul Marmaţiei a fost elaborat un proiect de restaurare care viza readucerea casei la forma iniţială.

La finele anului 2000, prin intervenţia conjugată a Muzeului Maramureşului din Sighetul Marmaţiei şi a Fundaţiei Culturale Române s-a obţinut o Hotărâre de Guvern prin care s-au alocat primele sume necesare consolidării acoperişului. În anul următor, prin intervenţia Preşedinţiei şi a Ministerului Culturii şi Cultelor, s-au obţinut fonduri prin care s-a rezolvat restaurarea clădirii şi s-a hotărât transformarea acesteia în muzeu.