Confidenţialitate

Comisie: Gabriel Oprea a plagiat în teza de doctorat

 

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea se numește “Plângerea prealabilă – perspectiva istorică” și a fost coordonată de fostul senator PSD Ion Neagu. A fost susținută la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în anul 2000.

Acuzaţiile de plagiat au fost lansate în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a scris că întreaga lucrare nu conţine niciun citat cu ghilimele, având paragrafe şi pagini întregi copiate dintr-o lucrare similară a coordonatorului său. Sunt preluate citate ample și din lucrările istoricului Nicolae Iorga, tot fără ghilimele.

Acum, Comisia de lucru a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor a analizat sesizarea și a constatat că teza de doctorat a fostului vicepremier nu respectă standardele de etică ale cercetării ştiinţifice.

Raportul a fost trimis Comisiei de ştiinţe juridice a Consiliului de Atestare a Diplomelor. Dacă specialiștii îşi vor însuşi raportul, vor propune retragerea titlului de doctor acordat lui Gabriel Oprea. Fostul vicepremier poate contesta decizia.

De altfel, Oprea a reacționat deja pe Facebook, unde a scris că ”deocamdată, singura informație validă și oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Național de Etică, în care scrie negru pe alb că suspiciunile de plagiat nu se confirmă”.