Confidenţialitate

Comisie de experți: Petre Tobă și Florentin Pandele au plagiat

Comisia de experți din cadrul Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că fostul ministru de Interne Petre Tobă și primarul orașului Voluntari Florentin Pandele au plagiat în lucrările de doctorat.

Membrii comisiei au cerut retragerea titlurilor de doctor în cazul celor doi, au declarat surse din Ministerul Educației pentru Europa FM.

 

Verdictul va fi însă dat de Consiliul General al CNATDCU, cel mai probabil săptămâna viitoare.

 

Anterior, membrii unei alte comisii au stabilit că Petre Tobă și Florentin Pandele nu au plagiat în lucrările de doctorat. Verdictul de neplagiat a fost dat în 7 septembrie, dar apoi a fost respins de Consiliul general al CNATDCU.

Membrii CNATDCU au considerat că rapoartele de neplagiat sunt incomplete, pe alocuri superficiale.

Tot atunci, președintele CNATDCU, Vasile Barbu, a numit o nouă comisie de experți din exterior care să evalueze din nou lucrările de doctorat.

Această comisie a stabilit acum că e vorba de plagiat și a cerut retragerea titlurilor de doctor.

Petre Tobă a obținut titlul de doctor  la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” în 2011 cu teza “Poliția Română – forța de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”.

Tot la aceeași universitate a obținut, în 2008, titlul de doctor și Florentin Pandele, primarul din Voluntari.

În ultima perioadă, CNATDCU a mai dat verdicte de plagiat și în cazul lui Victor Ponta și al lui Gabriel Oprea.