Comisie: Acuzaţii de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală, dacă achită prejudiciul plus 20%/

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil pentru proiectul de lege care prevede că persoanele acuzate de evaziune fiscală scapă de urmărirea penală în cazul în care achită integral prejudiciul, la care se adaugă 20% din suma datorată de cel în cauză.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, după ședința din Comisie, că asemenea schimbări se înscriu în practica europeană.

„Este o primă măsură. Dar noi, la nivelul guvernului, avem un memorandum ca până la final de an 2018 să prezentăm un proiect de modificare a unor acte normative privind evaziunea fiscală, în sensul de a recupera prejudiciul și nu neapărat închiderea unor companii sau trimiterea în judecată a unor asociați ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„ În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, se arată în raportul adoptat marţi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

În forma adoptată de Senat, majorarea era prevăzută cu 50%.

De asemenea, un alt amendament adus formei din Senat, prevede că instanţa poate să decidă termenul pentru acoperirea sumelor prevăzute, respectiv de la unu la trei ani. În forma adoptată de Senat, timpul acordat acoperirii sumei era de trei ani.

La ora actuală legea prevede: evazioniștii care achită prejudiciul și penlitățile primesc pedepse mai mici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS