Comisia privind îmbunătăţirea serviciului 112 prezintă, miercuri, raportul

Astăzi este așteptată prezentarea raportului comisiei privind îmbunătăţirea serviciului de localizare prin sistemul 112.

Comisia condusă de secretarul de stat Raed Arafat a fost înființată după cazul de la Caracal și are ca temă schimbarea procedurilor.

Problema Serviciului de urgenţă 112 este cea privind localizarea. Durează şi este lipsită de precizie.

Guvernul a fost acuzat că nu a implementat până acum un sistem performant, solicitat de Comisia Europeană: Advance Mobile Location.

Acesta are o acurateţe de până la 50 de metri. Secretarul de stat la ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat într-un interviu pentru Gândul că noul sistem ar costa mult sub un milion de euro.

“Nu suntem singurii din Uniunea Europeană care nu am implementat acest sistem. La început au existat suspiciuni, dar el trebuie implementat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a implementat deja o platformă pilot de preluare şi procesare a informaţiilor de localizare în formatul Advance Mobile Location şi a efectuat teste cu operatorii de telefonie mobilă.

În urma testelor, operatorii mobili au confirmat că pot prelua şi transmite datele de localizare în noul format, însă doar de pe terminale tip smartphone noi şi de ultimă generaţie.

Însă, odată implementat noul sistem, o problemă o constituie şi legislaţia actuală din România, dar şi pregătirea operatorilor de la 112.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS