Comisia pentru legile Justiției: Președintele, eliminat din procedura de numire a conducerii ÎCCJ

Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a votat, luni, un articol la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit căruia CSM primeşte atribuţiile de numire şi revocare a conducerii ÎCCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură.

Acest articol se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, unde se va propune eliminarea preşedintelui României din procedură.

„Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: numeşte şi revocă din funcţie preşedintel, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţei de Casaţie şi Justiţie”, potrivit formei adoptate de Comisia condusă de Florin Iordache.

De-asemenea, Comisia specială privind justiţia a decis, luni, că preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a procurorilor şi judecătorilor stagiari, aleşii votând şi eliminarea comisiile de control ale SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor.

„Preşedintele nu poate refuza numirea în funcţie a procurorilor şi judecătorilor stagiari”, potrivit amendamentului adus Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor votat de deputaţii din Comisia specială.

Comisia specială privind justiţia s-a reunit, luni, pentru a pune în acord legile justiţiei cu Deciziile CCR, după ce mai multe articole din corpul legilor au fost declarate necostituţionale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS