Comisia juridică, Senat: Pedepsele mai mari pentru agresiuni împotriva cadrelor didactice

Comisia juridică a Senatului a adoptat astăzi, cu majoritate de voturi, un raport de admitere la propunerea legislativă de majorare cu o treime a pedepselor pentru agresiunile săvârşite împotriva cadrelor didactice.

Potrivit iniţiativei legislative depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, ”ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

De asemenea, se majorează cu o treime şi pedeapsa pentru săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare.

Sunt majorate pedepsele şi pentru cei care săvârşesc infracţiuni faţă de membrii familiilor cadrelor didactice.

Practic, pentru ca pedepsele faţă de aceste agresiuni să poată fi majorate, cadrele didactice au fost învestite, prin legea lui Şerban Nicolae, cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Şerban Nicolae şi-a motivat demersul de a depune această iniţiativă prin faptul că agresiunile împotriva cadrelor didactice sunt un fenomen ”aflat în amplificare” şi că, pentru a combate acest lucru, e nevoie de înăsprirea pedepselor.

Propunerea legislativă a fost adoptată deja de Camera Deputaţilor, iar dacă va primi un vot favorabil şi în plenul Senatului, va fi trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS