Comisia Juridică discută cererea DNA privind urmărirea penală a lui Titus Corlățean în Dosarul Diaspora

Comisia juridică a Senatului discută astăzi cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul votului acordat de Diaspora la alegerile prezidențiale din 2014. Fostul ministru de externe va fi audiat astăzi în comisie, însă votul în plen este programat peste o săptămână.
Fostul ministru de Externe va fi audiat la ora 13 de senatorii din Comisia juridică, după ce Titus Corlăţean a avut la dispoziţie o săptămână să-şi studieze dosarul în care este acuzat de DNA de abuz în serviciu și împiedicarea drepturilor electorale, fapte pe care le-ar fi comis atunci când era ministru. Concret, el ar fi organizat discreționar secţiile de votare din străinătate, limitând accesul la vot al diasporei, în favoarea partidului său, respectiv PSD. Procurorii anticorupție susțin că ministrul de externe a afectat și interesele instituției pe care o conducea la acea dată.
Membrii comisiei se vor pronunţa prin vot asupra cererii DNA de ridicare a imunității parlamentare a lui Titus Corlățean, iar Raportul Comisiei juridice va ajunge în plen abia pe 21 iunie, după ce Curtea Constituțională va judeca mâine excepţia de neconstituţionalitate privind articolul din Codul penal care reglementează abuzul în serviciu.
În ultima perioadă, procurorul șef DNA, Laura Codruța Koveși, a atras atenția că dezincriminarea abuzului în serviciu ar duce la închiderea a peste 800 de dosare de coruptie.

Printre cei care au atacat la Curtea Constituțională neconstituționalitatea abuzului în serviciu se află fosta şefă a DIICOT Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS