Confidenţialitate

Comisia juridică din Senat dă raport negativ proiectului de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu. Specialist: În alte state prohibiţia totală în cazul  drogurilor a eşuat | AUDIO

Comisia juridică a Senatului a dat, în unanimitate, raport negativ unui proiect legislativ de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame. Propunerea legislativă era iniţiată de un grup de deputaţi neafiliaţi, membri ai REPER, şi prevedea înlocuirea sancţiunilor penale cu amenda cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.

Deputaţii initatori propuneau ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri. Totodată, spun inițiatorii, proiectul nu este menit să susţină consumul de droguri, ci tocmai să-l combată.

Criminologul Vlad Zaha, specializat la Oxford în combaterea traficului de droguri, a explicat în emisiunea România în Direct, de la Europa FM, că în alte ţări “prohibiţia totală în cazul  drogurilor a eșuat” și ar fi mai util ca cei 14 procurori DIICOT care acum se ocupă de mii de dosare să se poată focaliza asupra combaterii traficului.

”Dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu, sau simpla nepedepsire fără legalizare ar eficientiza semnificativ munca forțelor de ordine pentru că, oricum, pedepsele nu au descurajat vreodată consumul, doar creează infractori din majorități de tineri altminteri complet normali și funcționali”, este de părere Vlad Zaha.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Adevarata problemă o reprezintă  amploarea pe care a luat-o traficul de droguri în țara noastră, în special în cazul substanțelor de risc și mare risc, subliniază Vlad Zaha:

”În România, acești tineri procură cocaină, amfetamină, metamfetamină și droguri extrem de puternice și de scumpe de la crima organizată iar traficul de droguri în România este uriaș. Se poate estima că este la nivelul zecilor, sutelor de tone anual dintre care se identifică doar 3 tone”. 

Propunerea legislativă a REPER va intra în dezbaterea plenului Senatului, prim for sesizat în acest caz.

Foto: Shutterstock