Comisia juridică din Camera Deputaților discută astăzi un proiect de lege care dezincriminează conflictul de interese

Comisia juridică din Camera Deputaților discută astăzi un proiect de lege care dezincriminează conflictul de interese. Acest proiect de lege a fost adoptat tacit de către Senat.

 


Inițiatorii proiectului sunt cinci deputați și senatori: social-democrații Ciprian Nica și Victor Roman, UDMR-istul Arpad-Francisc și Ion Marocico și Aurelian Ionescu.

În acest moment, conflictul de interese este definit drept exercitarea atribuțiilor de serviciu, astfel încât să poată fi obținute foloase pentru sine sau persoanele apropiate. Potrivit proiectului de lege, nu va mai fi permisă folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, spun cei de la Hotnews.

 

Potrivit modificărilor, legea nu se aplică în cazul în care decizia funcționarului se referă la emiterea și adoptarea actelor normative, ocuparea ocuparea de catre o persoană a unei funcții indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta și exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale ale acestora.”

 

Inițiatorii își motivează proiectul de lege prin faptul că actuala lege ar avea implicații deosebite asupra persoanelor aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu și pericilitează activitatea persoanelor juridice.

Aleșii spun că expresia folos petrimonial este folosită în lege la modul general, fără a se face diferența între un folos material necuvenit și unul obținut legal.

Potrivit expunerii celor cinci parlamentari, chiar și în cazul firmelor private, angajarea unei rude poate fi considerată conflict de interese și se sancționează penal. Ei afirmă că un astfel de vaz nu aduce atingere valorilor apărate de legea penală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS