Confidenţialitate

Comisia Iordache interzice comunicarea informațiilor despre fapte sau persoane urmărite penal

Este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii, a decis astăzi comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache.

Măsura a fost adoptată ca amendament la codul de procedură penală – transmite corespondentul Europa Fm la Parlament, Cristian Citre.

”În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri”, se arată în amendamentul adoptat de comisia Iordache.

Propunerea a fost făcută de PSD și UDMR, fiind votată inclusiv de ALDE.

Schimbările vin pe ultima sută de metri, în condiţiile în care azi se dă votul pe proiectul de lege în comisia specială condusă lui Florin Iordache.

Opoziția a contestat amendamentul, dar fără niciun rezultat însă.

După adoptarea raportului, modificările aduse codului de procedură penală vor fi trimise plenului Senatului, care este primă cameră sesizată. Comisia va da apoi un nou raport care urmează să ajungă în Camera Deputaților, for decizional.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului în cazul în care vor fi tergiversate de opoziție modificările aduse celor două Coduri penale.