Comisia Europeană va îndruma Guvernul Grindeanu pentru îndeplinirea MCV

Premierul Grindeanu va trimite Comisiei Europene o listă cu nelămuriri legate de recomandările din raportul MCV astfel încât acestea să fie clarificate, iar guvernul de la Bucureşti să poată lua măsurile necesare.

Sorin Grindeanu a spus că ”își dorește ca anul 2019 , cînd România va deține președinția UE, să ne găsească fără monitorizare pe justiție”.

La rândul sau, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că va ajuta guvernul român, dar că eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare depinde strict de măsurile luate de autoritățile de la Bucureşti.

Oficialul european a arătat că scopul final este ca reformele să fie transparente, ireversibile iar lupta anticorupție să continue într-un ritm la fel de susținut.

În contextul scandalului iscat de modificarea legislatiei penale pe ascuns, prin ordonanta 13, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, declarat, pe 6 februarie, că România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte dovedirea ireversibilităţii reformelor, ceea ce este posibil să fi afectat şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS