Confidenţialitate

Comisia Europeană impune reguli noi pentru uscătoarele de haine, iar etichetele de eficiență energetică se vor schimba | AUDIO

Din 2025, vor putea fi vândute numai uscătoare de rufe cu pompă de căldură pentru uz caznic. Este o măsură aprobată acum de Comisia Europeană. Se schimbă și etichetele privind eficiența energetică. Este planul Bruxellului de a reduce consumul de energie și a scădea emisiile de dioxid de carbon.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest moment – pe piață sunt două tipuri de uscătoare de rufe: cu condensator și cu pompă de caldură. La primul tip, cel cu condensator se consumă mai mult curent, chiar dacă hainele se usucă mai repede.

La cele cu pompă de căldură, în loc să încălzească aerul cu o rezistență, aparatul reîncălzește aerul circulat.

Comisia Europeană vrea și schimarea etichetelor privind eficiența energetică în cazul uscătoarelor. Regulile se vor aplica din 2025 – când vor fi permise pe piața numai uscătoarele cu pompă de căldură.

Comisia le cere producătorilor să încurajele clienții să repare electrocasnicele în loc să le arunce.

La nivelul Uniunii Europene – sunt utilizate aproape 60 de miliaone de uscătoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: STUDIU. Sectorul românesc al Dunării transportă anual aproape 50 de tone de microplastic și aproape 50 de tone de macroplastic. Reacția Ministerului Mediului | AUDIO