Confidenţialitate

CE propune introducerea ”certificat verde” pentru COVID-19. Comisarul Vălean explică cum va funcționa

Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Implementarea acestui certificat este obligatorie, însă fiecare țară va decide ce condiții va pune călătorilor pentru a putea fi primiți.

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Va fi gratuită și va fi disponibilă în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverințe.

“Cei care se vaccinează, care au un test PCR negativ sau au făcut boala și au imunitate naturală vor putea solicita și primi de la autoritățile fiecărui stat același tip standardizat de certificat. Va conține date de identificare ale persoanei, nume, număr de pașaport sau carte de identitate, ce tip de vaccin a primit (dacă s-a vaccinat), când s-a făcut un test PCR. (…)”, explică pentru Europa FM comisarul european Adina Vălean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

Comisia va încerca să reglementeze și situațiile în care un cetățean s-a testat acasă, deci datele sale nu apar în baza de date a autorităților:

Acest certificat va avea un cod de bare ce face legătura informațiilor cu baza de date centralizată. Va fi pusă la dispoziție o platformă care va face interoperabile aceste date. 

Cei ce și-au făcut testul acasă, un test de la farmacie, bănuiesc că nu pot beneficia de această facilitate.

Este o problemă importantă. Colegii mei lucrează și vor propune probabil reglementări sau soluții practice pentru a face și aceste forme de testare acceptabile. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

Inteviul integral cu comisarul european Adina Vălean:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Comisia Europeană