Confidenţialitate

Comisia Europeană, plan de relansare economică ce poate ajunge la 1,5 miliarde de euro

Comisia Europeană pregăteşte un plan de relansare care ar putea fi finanţat cu eurobonduri “susţinute de garanţii din partea statelor membre”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru Afaceri Economice, citat de cotidianul Handelsblatt.

În acest sens, sunt discuţii despre un nivel de până la 1.500 de miliarde de euro. “Mi-aş putea imagina un astfel de cadru financiar”, a admis Dombrovskis, subliniind că valoarea exactă nu a fost încă stabilită.

Liderii statelor şi instituţiilor Uniunii Europene se reunesc pe 24 aprilie, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre măsuri pentru atenuarea impactului economic al crizei coronavirusului. Ideea planului finanţat prin eurobonduri figurează pe agenda reuniunii, a precizat Dombrovskis.

Nu este clar cum va funcţiona sistemul eurobondurilor. Un grup de ţări condus de Franţa pledează pentru un sistem de mutualizare a datoriilor, dar ideea este contestată de alt grup, în frunte cu Germania, notează Handelsblatt.

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au ajuns la un acord săptămâna trecută privind un plan de asistenţă financiară pentru atenuarea efectelor economice generate de criza coronavirusului. Planul are valoarea de 500 de miliarde de euro.