Comisia Europeană: Majorarea pensiilor cu 40% va determina o creștere puternică a datoriei publice

Creșterea cu 40% a pensiilor şi majorarea salariilor bugetarilor vor pune în pericol creşterea economică a României, anul viitor.

Avertismentul vine din partea Comisiei Europene şi este cuprins în Raportul de ţară publicat recent.

Raportul are 90 de pagini, iar principalul subiect este legat de creşterea pensiilor de la 1 septembrie. Comisia menţionează în repetate rânduri că, din cauza aceastei creşteri, României nu-şi va atinge ţintele economice asumate.

Vor creşte, într-o primă etapă, deficitul bugetar şi datoria publică.

Deficitul ar putea ajunge la 6,1% din PIB, faţă de 4,6 – cât a fost anul trecut. Cel mai mare deficit bugetar atins de România a fost în perioada crizei economice, ajungând atunci la 6,6 %, ceea ce a determinat un nou împrumut de la FMI.

Pe lângă creșterea rapidă a deficitului bugetar, legea pensiilor va determina și o creștere puternică a datoriei publice, proiectată să ajungă în 2030 la 90% din PIB.

În Raport se mai constată că „riscurile s-au adâncit în 2019, din cauza adoptării noii legi a pensiilor, dar şi a creşterii cheltuielor pentru salariile bugetarilor. Pe de altă parte, prevederile legale care puneau în pericol sustenabilitatea pe termen lung a pilonului II de pensii au fost abrogate la începutul anului 2020”.

Raportul de țară aminteşte corupția, schimbarea frecventă a legislaţiei , investiţiile scăzute în infrastructură, îm  cercetare și dezvoltare.

Săptămâna viitoare oficialii europeni vor propune ca România să intre în procedura de deficit excesiv. Dacă propunerea va fi acceptată, România va fi singura țară din UE care va ajunge în această situaţie şi va risca sancţiuni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS