Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei

Într-o declarație susținută azi, Frans Timmemans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a arătat că legea adoptată de autoritățile poloneze în decembrie 2018 privind Curtea Supremă afectează independența Justiției. Acesta a anunțat că, în aceste condiții, Comisia Europeană a lansat o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei.

”Colegiul a convenit azi cu privire la o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez.

Autoritățile poloneze au adoptat o nouă lege în decembrie 2018 privind Curtea Supremă care printre altele prevedea un nou regim disciplinar pentru judecători. Obiectivul principal al acestui regim disciplinar ca și restul reformei judiciare de a supune în mod sistematic judecătorii controlului politic al Executivului.

Știm că funcționarii disciplinari numiți de ministrul de Justiție au lansat anchete și acțiuni disciplinare împotriva judecătorilor care s-au angajat în dezbateri publice sau care au făcut afirmații în public cu privire la aceste reforme în domeniul Justiției. De asemenea, i-au țintit pe cei care au cerut o hotărâre preliminară din partea Curții de Justiție europene, toate aceste lucruri sunt incompatibile cu cerința de independența a Justiției, a declarat prim-vicepreşedintele CE”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS