Confidenţialitate

Comisia Europeană ia în calcul oprirea finanțării pentru România, în mai multe domenii

Comisia Europeană ia in calcul presuspendarea fondurilor europene alocate României pentru gestionarea gestionarea cantităților uriașe de deșeuri, au declarat pentru Europa FM, surse oficiale.

Este vorba despre peste 300 de milioane de euro.

România s-a angajat încă de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană ca va închide gropile de gunoi neecologice și că va recicla măcar jumătate din gunoiul produs dar acest lucru nu s-a întâmplat decât într-o mică măsură. În acest moment, reciclăm cel mult 5 la sută din gunoiul pe care îl producem.

De asemenea, Comisia Europeană ar putea bloca banii alocați României pentru cofinanțarea achizițiilor publice mari ceea ce ar afecta întreaga economie.

Cele două scrisori de blocare a banilor comunitari nu au ajuns încă la București.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, Marius Nica, a explicat în exclusivitate pentru Europa FM, ce face Guvernul pentru  pentru a nu se ajunge la penalizarea României.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“-Principalul obiectiv al nostru este ca până la sfârșitul anului, să aprobăm în Guvern planul național de gestiune a deșeurilor care este în acest moment, în dezbatere  publică la Ministerul Mediului. Imediat ce se finalizează procesul de dezbatere și se înglobează toate observațiile, aprobăm în Guvern acest document și informăm Comisia Europeană pentru a evita suspendarea fondurilor pe plata de deșeuri.

-Ce presupune acest plan?

-Planul național de gestionare a deșeurilor reprezintă un program programatic în care se prevede o analiză la nivelul fiecărui județ în ceea ce privește cantitatea de deșeuri generată și intervențiile specifice pe care Guvernul României împreună cu autoritățile publice locale le asumă în vederea îndeplinirii țintelor de reciclare și colectare a deșeurilor.

-Domnule ministru, noi avem o mare problemă cu închiderea gropilor de gunoi neconforme. Pe lângă faptul că adoptăm o strategie, putem face ceva concret, pentru a reduce aceste cantități de gunoi? Putem începe colectarea selectivă, așa cum ne-am angajat?

-Putem începe, fonduri avem alocate în acest sens.

-Și în ceea ce privește achizițiile publice? Înțeleg că și acolo avem un avertisment de suspendare a fondurilor.

-Da, este un avertisment. Nu este de suspendare, este de presuspendare.

Nu s-a primit încă documentul din partea Comisiei Europene.  Aici avem de aprobat un contract național de lucrări și o reformă în domeniul achizițiilor. În ceea ce privește contractul de lucrări care se va aplica tuturor contractelor cu o valoare de peste 5 milioane de euro, ieri a fost ultima rundă de dezbatere și începând de astăzi îl trimitem pe circuitul de avizare pentru a aproba acest model de contract. ”

În cazul în care Comisia Europeană va opri finanțarea proiecteler din România în domeniile managementului deșeurilor și achiziții publice, țara noastră ar putea rămâne fără bani comunitari chiar și un an.

Și asta pentru odată blocați, banii pot fi deblocați până nu se rezolvă problemele pentru care suntem penalizați iar procedurile de eliberare a fondurilor pot dura câteva luni.

Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul național de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri.

Această revizuire ar fi trebuit să aibă loc în 2013.

România înregistrează cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din Uniune, cel puțin trei sferturi dintre ele  fiind depozitate fără a fi selectate și reciclate.

Media europeană este de 25%.