Confidenţialitate

CE: Autoritățile române ar comite un abuz dacă ar folosi GDPR împotriva libertății de expresie și informare

Regulamentul General privind Protecţia Datelor nu poate fi folosit împotriva libertăţii de expresie şi de informare, pentru că acest lucru ar fi un abuz, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Magaritis Schinas.  Aceasta este poziția oficialilor europeni în privința demersului autorităților române care i-au amenințat cu o amendă de 20 de milioane de euro pe jurnaliștii de investigație de la RISE Project în cazul în care aceștia nu își vor dezvălui sursele ancheta #TeleormanLeaks.

Jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project au anunţat săptămâna trecută că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care li se cere să îşi divulge sursele în cazul anchetei în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să ofere informaţii despre toate datele pe care le deţin.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a răspuns la întrebarea unui jurnalist privind demersul autorităţilor române în legătură cu dezvăluirile RISE Project în ancheta #TeleormanLeaks.

“Dreptul la protecţia datelor personale nu este un drept absolut. Protecţia datelor trebuie să fie echilibrată şi să nu fie folosită împotriva libertăţii de expresie şi de informare. A folosi GDPR împotriva acestor alte două drepturi fundamentale ar fi un abuz clar asupra Regulamentului”, a spus Magaritis Schinas.

Autoritățile române ar trebui să ofere excepții și derogări pentru a proteja sursele jurnaliştilor este recomandarea Bruxell-ului

În România, câteva zeci de ziariști au protestat împortriva a ceea ce numesc ei „cel mai recent atac împotriva libertății presei”.