Confidenţialitate

Comisia Europeană a început 4 proceduri de infrigement ce vizează România

Comisia Europeană  acuză neîndeplinirea obligațiilor de stat membru pentru piața energiei, în serviciile financiare, în aplicarea unor norme europene și in legislația privind protecția consulară.

Prima fază a procedurii de infrigement este scrisoarea prin care Comisia europeană cere explicații. Guvernul de la București trebuie sa spuna cum a transpus în legea romaneasca o Directiva Europeană si un regulament privind normele comune pentru piața gazelor naturale. Cu această ocazie, Bruxelles-ul cere informații și despre plafonarea prețului la gaze, stabilită prin OUG 114.

Guvernul Dăncilă are în jur de două luni să formuleze un răspuns. Dacă ajunge la concluzia că Romnânia nu și-a îndeplinit obligațiile europene, în a doua etapă Comisia va cere oficial României sa se conformeze legislației Uniunii.

Dacă statul membru tot NU isi aliniaza legistaltia, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Majoritatea cazurilor sunt soluționate înainte de a fi aduse în fața Curții.

Așa-numita ordonanță a lăcomiei plafonează prețul gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, ceea ce îi nemulțumește pe marii producători. OMV Petrom a anunțat deja că în urma acestei măsuri  amână investițiile în Marea Neagră pe termen nedeterminat.