Comisia Europeana a cerut Statelor Unite ridicarea vizelor pentru cetatenii din cinci tari membre ale UE

De cealaltă parte, diplomații americani continuă negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ridice regimul vizelor pentru cetățenii din 5 țări membre ale Uniunii Europene – printre care și România.

Bucureștiul trebuie să transmită executivului de la Bruxelles, până duminică, 9 februarie, situația curentă a accesului românilor pe teritoriul american.

De cealaltă parte, diplomații americani continuă negocierile cu statele membre ale Uniunii Europene.

Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia sunt ţările pentru care Comisia Europeană a cerut Statelor Unite ridicarea vizelor, potrivit Euractiv. Aşadar, Comisia a avertizat că, în cazul în care Statele Unite nu rezolvă problema în şase luni, Uniunea Europeană ar putea introduce vize pentru cetățenii americani. Modificarea va intra în vigoare în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Regulamentul, care a intrat în vigoare pe 20 decembrie cere ţărilor Uniunii Europene o reacţie comună în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine aplică tratament diferit cetăţenilor uniunii.

Eventualele acțiuni ale Uniunii Europene asupra Statelor Unite ar putea fi însă îngreunate din cauza înțelegerilor bilaterale pe care unele state membre le au cu americanii.

Iar diplomații americani nu se lasă intimidați de efortul comun al Uniunii Europene și spun că vor continua negocierile bilaterale, pentru a rezolva problema.