Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570 milioane de euro

Comisia Europeană a amendat Mastercard cu 570.000.000 de euro, pentru „creșterea artificială a costurilor de plată cu cardul, în detrimentul consumatorilor și comercianților din UE”.

Regulile Mastercard au obligat băncile să aplice taxele interbancare ale ţării în care se afla distribuitorul.
Înainte de 9 decembrie 2015, când Regulamentul privind taxele interbancare a introdus plafoane, taxele interbancare au variat considerabil de la o ţară la alta în SEE.

Ca urmare, comercianţii cu amănuntul din ţările cu taxă de înaltă frecvenţă nu au putut beneficia de comisioane interbancare mai mici oferite de o bancă achizitoare situată într-un alt stat membru.

În aprilie 2013, Comisia Europeană a iniţiat o anchetă formală privind antitrust împotriva Mastercard pentru a evalua dacă aceste reguli privind „achiziţionarea transfrontalieră” încalcă normele UE antitrust.

Ancheta Comisiei Europene a constatat că, datorită regulilor de achiziţie transfrontaliere ale Mastercard, comercianţii cu amănuntul au plătit mai mult pentru serviciile bancare pentru a primi plăţi prin carduri decât dacă ar fi fost liberi să facă cumpărături pentru servicii la preţuri mai scăzute.

Acest lucru a condus la creşterea preţurilor pentru comercianţii cu amănuntul şi consumatori, la concurenţa transfrontalieră limitată şi la o segmentare artificială a pieţei unice.

Pe această bază, Comisia a concluzionat că regulile Mastercard au împiedicat comercianţii cu amănuntul să beneficieze de taxe mai mici şi au restricţionat concurenţa între bănci transfrontaliere, încălcând normele UE antitrust.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS