Confidenţialitate

Comisia de sănătate din Senat respinge modificarea legii antifumat

Una dintre încercările de a modifica legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise nu a avut, deocamdată, succes.

Comisia de sănătate din Senat a respins marți, cu unanimitate de voturi, o inițiativă care prevedea înființarea unor cluburi de fumători și redefinirea spațiului public închis.

Acest ultim amendament ar fi permis fumatul și la terasele acoperite și delimitate de 3 pereți.

Potrivit propunerii legislative, se redefineşte spaţiul public închis, faţă de legea iniţială privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise.

Astfel, dacă în legea aflată în vigoare spaţiul public închis este definit ca spaţiul accesibil publicului, încadrat de doi pereţi şi având acoperiş, în noua propunere legislativă, spaţiul public închis este definit ca spaţiul care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur.

Senatorul PNL Ion Luchian – cel care conduce comisia senatorială spune că for decizional în cazul acestei inițiative este Camera Deputaților.

Redefinirea spațiului închis: se consideră spațiu închis ca fiind 4 pereți, tava, plafon – asta este propunerea. Ăsta a fost un amendament și al doilea, care este important: fumătorii s-ar putea organiza în cluburi, asociații și, sigur, comisia de sănătate nu a fost de acord, motiv pentru care raportul a fost de respingere”, a spus, la Europa FM, senatorul Ion Luchian.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Decizia comisiei senatoriale vine după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a “opri schilodirea legii antifumat”.

Senatul este prima Cameră sesizată cu aceste modificări. Așadar, ultimul cuvânt îl vor avea deputații.

Unul dintre cei care au cerut modificarea legii antifumat este deputatul Daniel Fenechiu,  care s-a declarat un apărător al drepturilor fumătorilor.

Un proiect asemănător, de modificare a legii antifumat, se află în prezent în dezbatere şi la Camera Deputaţilor.

Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca “spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi”, potrivit unui proiect de lege adoptat în iunie de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat.

De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma. Proiectul de lege se află în prezent la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul va fi discutat în comisiile reunite juridică şi de sănătate din Camera Deputaţilor.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a depus mai multe amendamente la legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, care se află în Camera Deputaţilor, la Comisia de sănătate, prin care doreşte să anuleze prevederile adoptate de Senat, şi care schimbau sensul legii iniţiale, şi să adauge două noi interdicţii ale fumatului, în maşina personală, dacă se află copii sau femei însărcinate şi interdicaţia ţigării electronice la locurile de joacă.