Confidenţialitate

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție 

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție ”ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiției. În același context, Comisia cere înlăturarea completă a amendamentelor votate în Camera Deputaților la legea de desființare a SIIJ.  Ministrul Justiției a cerut , în martie, avizul Comisiei în legătură cu acest proiect de lege.

”Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor de la DNA și DIICOT. Primul pas urgent în această reformă mai largă este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor comise de magistrați – se arată în comunicatul Comisiei.

În luna martie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea acestei Secții, aducînd mai multe amendamente. Unul dintre ele prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Două asociaţii profesionale ale magistraţilor – Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie – au criticat acest amendament, susţinând că avizul CSM reprezintă o „superimunitate” incompatibilă cu valorile statului de drept. Comisia de la Veneția precizează acum că amendamentele adoptate în Camera Deputaților ridică numeroase semne de întrebare atât pe conținut, cât și pe procedură și cere să fie eliminate în totalitate.