Confidenţialitate

Comisia de la Veneția: Modificările aduse Codurilor penale din România slăbesc lupta împotriva corupției

Modificările adoptate de Parlamentul României la Codul penal și de procedură penală slăbesc eficiența sistemului judiciar în privința luptei împotriva corupției, crimelor cu violență și crimei organizatei, a transmis într-un comunicat Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale”, transmite Comisia de la Veneția.

Reprezentanții Comisiei mai spun că autoritățile române trebuie să țină cont de standardele aplicabile și să urmeze orientările Curții Constituționale.

„La data de 12 octombrie, Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale sunt neconstituționale, iar constituționalitatea modificările aduse Codului Penal va fi examinată la sfârșitul acestei luni”,menționează Comisia de la Veneția.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a solicitat demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe care îl acuză de un comportament iresponsabil deoarece a inclus în OUG pe Justiție prevederi fără nicio legătură cu solicitările Comisiei de la Veneția, ci unele de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis consideră că aspectele foarte grave reținute de Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse legilor justiției și codurilor penale reprezintă un semnal fără echivoc.

„Cele două opinii ale acestui for european sunt extrem de critice și confirmă, așa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Președintele României, de opoziția parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori.”, se arată în comunicatul remis Europa FM.