Confidenţialitate

Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 – raport final astăzi

Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 se reuneşte, miercuri, pentru a începe discuţiile asupra raportului final, care va cuprinde concluziile audierilor şi dezbaterilor din ultimele luni, dar şi propuneri pentru modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte comisiile de anchetă, membrii ei considerând că nu există suficiente pârghii legale oferite parlamentarilor în acest caz.

Şedinţa Comisiei va începe la ora 11.00.

Parlamentarii vor trebui să lucreze asupra raportului final cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, însă nu este sigur că ei vor reuşi să întocmească într-o singură şedinţă documentul. Activitatea Comisiei s-a încheiat fără a fi primite răspunsuri clare de la o serie de persoane implicate în alegerile din 2009, cum ar fi Gabriel Oprea şi Laura Codruţa Kovesi, care au refuzat participarea la audieri. Alte persoane implicate, precum fostul preşedinte Traian Băsescu, nici nu au mai fost citate.

Scopul Comisiei era de a afla dacă întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea din seara alegerilor din 2009 avea cum să influenţeze rezultatul scrutinului, fiind invitaţi reprezentanţi ai statului şi politicieni, dar şi dacă a existat vreo fraudă la alegeri, în special în diaspora.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a afirmat că raportul final al comisiei va cuprinde şi propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât un astfel de for să aibă pârghiile legale necesare pentru a-şi atinge obiectivul, existând posibilitatea să se impună şi sancţiuni pentru cei care refuză să vină la audieri.