Confidenţialitate

“Colţul de igienă” de pe ISS – VIDEO

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti prezintă amănunte din viaţa de zi cu zi de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Într-un clip video postat pe contul de YouTube al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), tânăra dezvăluie toaleta de pe ISS, aşa-numitul “colţ de igienă”.

Samantha Cristoforetti spune că locatarii de pe staţie primesc săptămânal prosoape. Pe unele dintre acestea le stropesc cu apă pentru a-şi curăţa corpurile. Săpunul şi şamponul folosite sunt unele special, care nu au nevoie de clătire, date fiind condiţiile de microgravitaţie.

Spălatul dinţilor este similar cu cel de pe Terra, doar etapa finală este diferită. Cel mai adesea, astronauţii înghit pasta. 

Potrivit astronautei, circuitul apei la bordul staţiei, ale cărei cantităţi sunt limitate, permite ca aceasta să nu fie risipită.

Tăiatul unghiilor în spaţiu este una dintre cele mai dificile operaţiuni de igienă pe ISS. Samantha Cristoforetti preferă să o realizeze în apropierea filtrului de la gura de aerisire a băii. Mai apoi, unghiile sunt aspirate.

Zilele trecute,  italianca prezenta pe pagina sa de socializare o fotografie în care apare savurând cel dintâi espresso preparat la bordul staţiei.