Colmar, Mica Veneție a Franței

Colmar este orașul natal al sculptorului Frédéric Bartholdi, cel care a proiectat celebra Statuie a Libertății. Artistul nu s-a mulțumit să realizeze doar acest simbol al New Yorkului, ci a creat o statuie similară în Colmar, dar de dimensiuni mai mici.

 

Orașul se află în nord-estul Franței, în regiunea Alsacia, și este renumit în zonă nu doar pentru această statuie a libertății, ci și pentru vinurile albe  foarte aromate.

 

Casele vechi, din lemn, care seamănă cu niște căsuțe de păpuși, sunt înșirate pe canalele râului Lauch. Este motivul pentru care Colmar e supranumit Mica Veneție.

 

Colmar-France venetia

 

Din fericire, clădirile, cu o arhitectură foarte frumoasă, nu au fost atinse în timpul celui de-al doilea război mondial, deși orașul a fost ocupat de naziști.

 

Ce poți observa imediat este că arhitectura e puternic influențată de stilul german, dar atmosfera este specifică unui oraș francez. De exemplu, pe malul apei sunt nenumărate terase, iar mesele sunt ca peste tot în Franța: minuscule și înghesuite, astfel încât chiar simți respirația vecinilor pe obraji.

 

Orașul trebuie descoperit și simțit la pas, de aceea e musai să te încalți comod când vizitezi Colmar. După fiecare colț de stradă, îți fac cu ochiul câte un muzeu, o biserică sau un magazin de suveniruri, așa că riscul de a te rătăci este cât se poate de real. Însă, nu-i o problemă pentru că localnicii sunt atât de amabili încât te vor îndruma către destinația dorită.

 

colmar magazin suveniruri

 

Cât despre obiective, nu rata Maison Pfister, una dintre cele mai vechi case din Colmar; datează din secolul al 16-lea. Apoi, Biserica Dominicană, în interiorul căreia sunt picturile faimosului Martin Schongauer. Muzeul Unterlinden este un alt obiectiv. E găzduit într-o mănăstire medievală și e locul în care sunt expuse armuri, picturi, bijuterii. Unele exponate aparțin lui Renoir și Picasso.

Și desigur, trebuie vizitat Muzeul Bartholdi, dedicat celui care a realizat Statuia Libertății.