Colegiul Medicilor București: Activitatea spitalelor riscă să fie blocată, din cauza nerezolvării problemei gărzilor

Reprezentantii cadrelor medicale spun ca in acest moment nu exista exista reguli clare in relatia dintre medici si angajatori si – mai mult – nu este respectata legislatia in vigoare.

Colegiul Medicilor din Capitala cere Ministerului Sanatatii găsirea unor soluţii juste la problema gărzilor suplimentare. Aproape 87 la sută dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau vor să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost cerute în mod public, arată un sondaj realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în rândul a o mie de doctori.

Doar aproape 10 la sută dintre medicii chestionaţi au declarat că li s-a propus încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare. Dintre acestia, majoritatea au refuzat să facă acest lucru, multi dintre ei în contextul presiunilor venite din partea conducerilor spitalelor, susţine „Solidaritatea Sanitară”.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” le-a recomandat acestora, pe 24 iulie, să nu semneze contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi. Printre acestea, un spor între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august „în baza legislaţiei actuale”. Sa mai spunem ca la Spitalul Universitar din Capitala, Consiliul medical a decis ca doctorii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, în semn de protest faţă de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS