Confidenţialitate

#Colectiv: Haosul instituțional rămâne la fel de mare ca în timpul intervenției din noaptea tragediei – AUDIO

4 ani scurși de la Colectiv, iar haosul în acest caz este la fel de mare ca în timpul intervenției din noaptea tragediei. Încă nu a fost nimeni găsit vinovat.

Pereți acoperiți de un strat gros de funingine, o podea plină de moloz, 4 stâlpi scrijeliți care se înalță spre tavan, aduc aminte de cel mai urât coșmar trăit de România după Revoluție. 64 de copii frumoși s-au stins după ce au vrut să se distreze într-o vineri noaptea, în club.

Pe o masă a rămas intact un pahar cu picior, plin și el de funingine. Pe o altă masă se observă silueta unei sticle de 500 de mililitri. O geacă de fâș arsă este căzută la piciorul unei mese. O scrumieră, multe cabluri căzute pe jos, iar pe scenă bucăți de material, arse. Din acoperiș lipsesc câteva șipci.

Acesta este decorul care a putut fi observat în urmă cu câteva zile în momentul în care autoritățile au deschis clubul Colectiv, la 4 ani de la tragedia în urma căreia au murit pe loc 27 de tineri, iar alți 37 în urma rănilor sau a infecțiilor intraspitalicești.

Pe 30 octombrie 2015, seara, aproximativ 400 de persoane s-au strâns în clubul Colectiv aflat în curtea fostei fabrici Pionierul, la câteva minute de Piața Unirii din București. Cu toții așteptau nerăbdători să înceapă concertul trupei Goodbye to Gravity, care lansa un nou album.

Potrivit referatului procurorilor, concertul a început la ora 22 și 2 minute. Trupa Goodbye to Gravity ar fi apucat să cânte 7 piese, prima dintre ele fiind The Day We Die.

După 30 de minute, în punctul culminant al concertului, sunt aprinse artificiile montate în fața scenei. Scântei din acestea aprind buretele fonoabsorbant de pe stâlpul din dreapta scenei, chiar în dreptul ieșirii.

Procurorii notează că focul s-a întins de pe stâlp până la tavan în 10 secunde.

În acel moment din club se ieșea afară relativ organizat. Singura ieșire care putea fi folosită era în dreapta scenei, diametral opusă barului și zonei unde se aflau băile. Mulți dintre cei care erau acolo nu au mai apucat să iasă și au murit sufocați.

Ieșirea din clubul Colectiv se făcea printr-un container metalic pus în fața întrării pe post de hol.
Din container evacuarea ar fi trebuit să se facă pe o ușă din termopan dublă. Una dintre uși era însă blocată, așa că în momentul în care s-a creat panica toată lumea s-a îmbulzit către o singură ușă.

Primul apel la 112 a fost înregistrat chiar în minutul în care a izbucnit incendiul. A fost făcut de un bărbat care a ieșit printre primii din club. Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunța, în primele zile de după tragedie, că în 10 minute au ajuns la fața locului șase mașini, dintre care una era un echipaj de prim ajutor.
Încă nu se cunoșteau dimensiunile tragediei…

Un reportaj Europa FM de Viorica Ștefan:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.