Codul roșu se restrânge duminică, alte județe scapă de codul portocaliu

Va fi încă încă o zi caniculară și mâine, avertizează meteorologii, dar rămân sub atenționare cod roșu doar 2 județe: Mehedinți și Dolj.

Așadar, 12 județe din vestul, sud vestul și centrul țării sunt astăzi sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi de 38-42 de grade, unde disconfortul termic deosebit de accentuat.  Mâine, duminică, scapă de codul roșu, 10 județe. Duminicã (6 august), valul de cãldurã va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitãţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unitãţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

Doar în judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40….41 de grade, unde se menține codul roșu.

DUMINICĂ va fi COD PORTOCALIU  în Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, este cod portocaliu. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. 

Și în Capitală rămâne codul portocaliu valabil și duminică, până la ora 23.

COD GALBEN, duminică în  nord-vestul şi nordul ţãrii şi local în zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.

Judeţele aflate sub avertizare cod galben sunt Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Hunedoara, Suceava şi Botoşani, în timp ce judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Neamţ şi Bacău sunt parţial sub codurile galben şi portocaliu.

PLOI ȘI DESCĂRCĂRI ELECTRICE

Meteorologii mai avertizează că în a doua parte a zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni mai ales în jumătatea de nord.

Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS