Confidenţialitate

Codruța Kovesi, în Ucraina: „EPPO e pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea bunurilor și activelor sancționate de UE” | AUDIO

Laura Codruța Kovesi a fost sâmbătă la Lvov, la conferința United4Justice, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. În discursul rostit la reuniune, procurorul-șef european a spus că se află în Ucraina pentru a lua poziție împotriva „noului avatar al răului radical”.

Kovesi a susținut că Parchetul European trebuie să aibă și competența de a verifica respectarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Puterea rezistenței ucrainenilor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru”, a afirmat Codruța Kovesi în discurs. Ea a vorbit despre ororile agresiunii rusești, despre faptul că Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni si a spus că autorii tuturor acestor crime trebuie trasi la raspundere.

Sefa Parchetului European a precizat că instituția pe care o conduce poate ajuta autoritățile ucrainene în investigarea fraudelor care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Ea a adăugat că acesta este motivul pentru care a vrut să fie prezentă la conferința din Ucraina.

“În timp de război, corupția este trădare. Iar Parchetul European este cel mai puternic instrument de investigare și urmărire penală disponibil în Uniunea Europeana în ceea ce privește criminalitatea financiară transfrontalieră”, a explicat Kovesi.

Apoi a montionat că EPPO e pregătit să lupte împotriva infractorilor care ascund originea, destinația sau proprietatea bunurilor și activelor care intră sub incidența regimului de sancțiuni al Uniunii Europene.

„Acest lucru ar ajuta la încetinirea efortului de război al Rusiei și, cu confiscări în urma urmăririi penale, poate contribui chiar la finanțarea reconstrucției Ucrainei după război”, a conchis Codruța Kovesi.