Confidenţialitate

Cod roșu de inundații în Harghita, Covasna, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

Avertizarea este valabilă de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

Sunt vizate râurile din bazinele Râul Negru (Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (Harghita, Neamţ şi Bacău) și Putna (Vrancea).

Potrivit INHGA, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Covasna.

Pe alte râuri mici din judeţele Neamţ şi Bacău se pot produce, joi, până la ora 22.00, creşteri rapide de debite. Nivelurile apelor pot atinge și depăși cu 20-50 de centimetri cotele de pericol.

Tot până vineri, la ora 18.00, este valabilă o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani.

Cantităţile de apă vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat, mai ales în zona de munte, 80-100 de litri pe metru pătrat.

cord rosu