Cod de Conduită pentru miniștrii cabinetului Tudose

Guvernul a aprobat prin Memorandum un document care spune ce norme de etică trebuie să respecte membrii Guvernului.

„Principiile generale care guvernează conduita membrilor Guvernului sunt supremația Constituției și a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală și transparența în exercitarea demnității publice”. Asta se arată în documentul adoptat de Executiv.

Acest act obligă membrii Guvernului să declare, prin orice mijloc, orice situație care generează conflict de interese sau incompatibilitate. Miniștrilor le este interzis să permită folosirea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

În activitatea publică, membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvernul României. De asemenea, în cazul în care nu există o poziție oficială a Guvernului, au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului.

Dacă vreun ministru încalcă regulile de conduită cel care va fi sesizat este premierul, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Prim-ministrul va pune apoi în discuția membrilor Cabinetului sesizarea iar măsurile se vor decide în Executiv.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS