Cocos, Niro, Sandu si Pinalti, in asteptarea deciziei Inaltei Curti

Oamenii de afaceri Dorin Cocos, Dumitru Nicolae-Niro si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au recunoscut acuzaţiile procurorilor DNA şi au colaborat cu aceştia. Potrivit unor surse judiciare, doar Gheorghe Ştefan şi-a menţinut declaraţiile iniţiale si nu si-a recunoscut implicarea în dosarul Microsoft. Instanţa supremă a ramas in pronuntare privind măsurile preventive în cazul lor în dosarul ‘Microsoft’.

Pentru Dorin Cocoş, procurorii au solicitat schimbarea arestului preventiv cu cel la domiciliu, iar în cazul celorlalţi doi- Nicolae si Sandu- menţinerea arestului la domiciliu. Pentru Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, cercetat în acelaşi dosar , judecătorul a stabilit disjungerea propunerii de menţinere a arestului preventiv. Dorin Cocoş mai este arestat preventiv în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Tot Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor. In înţelegere cu Udrea, Cocoş ar fi pretins si de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Pe de alta parte, omul de afaceri Dorin Cocoş a făcut un denunţ în dosarul Microsoft în care a inclus relatări privindu-l pe Vasile Blaga, dar nu a făcut nicio referire la adresa fostei sale soţii, Elena Udrea. Aceasta a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, între 11 – 17 februarie, în prezent fiind cercetată în arest la domiciliu. La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul ‘Microsoft’, a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro ‘pentru a-i rezolva problemele din justiţie’. Iar Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu aproape 300.000 de euro, pentru a-si facilita sprijinul politic şi a-si menţine funcţia.