Coaliția PSD-ALDE pregătește o comisie parlamentară care să ancheteze statul paralel

Coaliția PSD-ALDE pregătește o comisie parlamentară care să ancheteze statul paralel.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, că este nevoie de o anchetă parlamentară atât în privinţa activităţii SPP, cât şi în privinţa unor şefi din diverse instituţii „care se pare că acţionează ilegal”.

De-altfel, ideea este lansată în raportul final al unei alte comisii – supranumită „Sufrageria” – care a anchetat prezidențialele din 2009.

Raportul va fi prezentat și votat astăzi în Parlament. Până atunci, liderii Coaliției au sugerat deja că o astfel de anchetă ar fi nu doar oportună, ci inevitabilă.

Pozițiile politice s-au întărit de altfel în contextul conflictului apărut între DNA și familia lui Mircea Cosma – fost președinte al Consiliului Județean Prahova – în care a intervenit aseară, din Serbia, și fostul deputat Sebastian Ghiță.

Înaintea unui important termen la Curtea Supremă într-un dosar de corupție, familia fostului lider PSD Mircea Cosma îi acuză pe procurorii din Prahova că au fabricat probe. Colaje cu înregistrări ale unor discuții sunt prezentate în mass-media și întărite printr-o intervenție la Antena 3 a lui Sebastian Ghiță.

DNA răspunde cu stenograme din discuțiile unor mesageri ai fostului deputat Vlad Cosma cu procurorii pe care le prezintă public ca dovezi ale unei tentative de șantaj. În stenograme apare și numele lui Liviu Dragnea despre care se relatează că ar fi cerut schimbarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Este contextul în care liderul PSD ridică, înaintea ședinței conducerii partidului, o problemă, spune Liviu Dragnea mai gravă decât menținerea sau schimbarea din funcție a procurorului-șef al DNA.

”Eu nu vreau plecat pe nimeni. Fiecare să plece când îi vine sorocul. Aici nu e vorba de cine este într-o anumită funcție. E vorba de o practică urâtă, periculoasă, nedemocratică de poliție politică în România. Asta … că o vreau eu plecată pe Kovesi… Să stea doamna Kovesi cât vrea!”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coaliția de guvernământ se pregătește pentru o nouă comisie de anchetă. Investigația parlamentară va avea în vedere „implicarea unei grupări metastatale în controlul abuziv, nelegal și nedemocratic al vieții politice, economice și sociale din România precum și asupra înfăptuirii actului de justiție în perioada 2004-2017”.

Intenția este oficializată în Raportul Comisiei care a anchetat prezidențialele din 2009, ajuns în plenul Parlamentului.

De altfel, ideea unei astfel de comisii a fost întărită sâmbătă, de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la școala de iarnă a tineretului liberal și democrat.
12febr-13 Tariceanu la Sinaia despre gruparea metastatala

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS