Confidenţialitate

Coaliția încearcă, din nou, să ajungă la o înțelegere cu privire la noul Cod Fiscal. Care ar fi principalele modificări

Liderii coaliției de guvernare au în plan o nouă ședință în care să pună la punct modifcările pe care urmează să le aducă la codul fiscal. Printre acestea se numără scăderea plafonului la microîntreprinderi, majorarea TVA la băuturile cu zahăr și impunerea unei taxe de solidaritate companiilor.

Liderii coaliției au avut până acum mai multe ședințe pe tema modificării codului fiscal, dar nu au reușit să agreeze o poziție comună.

Printre măsurile care se conturează a fi luate se numără scăderea plafonului pentru  IMM-uri, de la un milion de euro în prezent, la 500.000 de euro.

De asemenea, se are în vedere majorarea de la 9 la 19% a TVA pentru băuturile cu zagăr și de la 5 la (5 pentru domeniul HORECA.

O altă modificare cu impact major va fi schimbarea filosofiei de impozitare a proprietăților. Acestea ar urma să fie taxate în funcție de valoarea de piață, ceea ce ar însemna majorări semnificative a sumelor plătite pentru case și terenuri.

O altă modificare a Codului fiscal ar putea viza supraimpozitarea veniturilor bugetarilor care câștigă mai mult de 24.960 de lei pe lună, adică mai mult decât salariul președintelui României.

Un punct aflat încă în dispută este impunerea unei taxe de solidaritate companiilor care au o cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro. Social-democrații fac presiuni pentru introducerea acestei taxe, al cărei cuantum să fie cuprins între 0,5 și 1%, însă liberalii se opun.

Pentru a se aplica de la 1 ianuarie 2023, eventualele modificări aduse Codului fiscal trebuie adoptate până la finalul acestei luni.