Confidenţialitate

Coaliția de guvernare nu a hotărât cine va prelua atribuțiile Secției Speciale | AUDIO

Cine va prelua atribuţiile Secţiei Speciale? – este întrebarea la care Coaliţia de guvernare nu a găsit încă un răspuns. Sunt două variante: DNA sau Parchetul General.

Această din urmă propunere, lansată recent de liderul Grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, a iscat reacţii inclusiv din partea DNA.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, propusese ca atribuţiile Secţiei Speciale  să fie preluate de DNA. Proiectul a fost trimis spre avizare, la CSM, de către noul ministru, cu aceeaşi prevedere: eventualele abuzuri ale magistraţilor să fie anchetate de DNA.

Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, a anunțat, însă, că UDMR e de acord cu desființarea Secției speciale pentru magistrați, dar nu vrea ca atribuțiile secției să revină la DNA, ci să fie preluate de un departament special din Parchetul general. Motivul : presupuse abuzuri ale procurorilor anti-corupție.  Declaraţia a generat o reacţie dură din partea DNA, care spune într-un comunicat de presă că e vorba ”de un atac dur şi nefondat la adresa instituţiei”.

În prezent există două proiecte de lege depuse în parlament, privind desfiinţarea Secţiei Speciale a Magistraţilor. Transferul competenţelor se pare că nu a fost discutat la nivelul coaliţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae